Diş Çıkarma Nedir?

Diş çıkarma, dişler ilk önce bebeğin diş etlerinden geçerken gerçekleşir. Bebekler ve ebeveynleri için sinir bozucu bir zaman olabilir. Diş çıkarma sırasında neler bekleneceğini ve nasıl daha az acı verici hale getirileceğini bilmek yardımcı olabilir.

Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

Diş çıkarma işlemi 3 ay kadar erken başlasa da, büyük olasılıkla ilk dişinizin bebeğinizin diş eti çizgisinden geçmeye başladığını göreceksiniz.

İlk ortaya çıkan ilk dişler genellikle merkezi kesici dişler olarak da bilinen iki alt ön diştir. Genellikle 4 ila 8 hafta sonra dört ön üst diş (merkezi ve lateral kesici dişler) takip eder. Yaklaşık bir ay sonra, alt yanal kesici dişler (alt ön dişleri çevreleyen iki diş) görünecektir.

Kırılmanın yanında ilk azı dişleri (yemek öğütmek için kullanılan arka dişler), sonra nihayetinde dişliler (üst çenedeki sivri dişler). Çocukların çoğu, 20 doğum gününe kadar birincil dişlerinin 20’sine sahiptir. (Çocuğunuzun dişleri bundan daha yavaş gelirse, doktorunuzla konuşun.)

Bazı nadir durumlarda, çocuklar bir veya iki dişle doğarlar veya yaşamın ilk birkaç haftasında bir diş ortaya çıkar. Dişler beslenmeye müdahale edemiyorsa veya boğulma riski oluşturacak kadar gevşek değilse, bu genellikle endişe nedeni değildir.

Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Çocuklar diş çıkarmaya başladıkça daha fazla akabilirler ve şeyleri çiğnemek isteyebilirler. Bazı bebekler için diş çıkarma ağrısızdır. Diğerleri kısa süreli irritabilite dönemine sahip olabilir, bazıları ise ağlayarak büyü ve uyku ve yeme alışkanlıklarını bozma şeklinde haftalarca huzursuz görünebilir. Diş çıkarmak rahatsız edici olabilir, ancak bebeğiniz çok telaşlı görünüyorsa doktorunuzla konuşun.

Hassas ve şişkin diş etleri bebeğinizin sıcaklığının normalden biraz daha yüksek olmasına neden olsa da, diş çıkarma genellikle yüksek ateş veya ishale neden olmaz. Bebeğiniz diş çıkarma aşamasında ateşi yükseltirse, muhtemelen ateşe neden olan başka bir şey vardır ve doktorunuza başvurmalısınız.

Nasıl Diş Çıkarmayı Kolaylaştırabilirim?

Bebeğiniz diş çıkarırken akılda tutulması gereken bazı ipuçları:

  • Süngeri çıkarmak ve döküntülerin gelişmesini önlemek için bebeğinizin yüzünü sık sık bir bezle silin.
  • Bebeğinizin diş etlerini temiz bir parmakla ovalayın.
  • Bebeğinize çiğnemek için bir şeyler verin. Yutulmaması veya boğulmaması ve küçük parçalara ayrılmaması için yeterince büyük olduğundan emin olun. Dondurucuya 30 dakika yerleştirilen ıslak bir bez, diş çıkarmaya yardımcı olur. Sertleşmeden önce dondurucudan çıkardığınızdan emin olun – zaten şişmiş diş etlerini ezmek istemezsiniz – ve her kullanımdan sonra yıkadığınızdan emin olun. 

    Lastik diş halkaları da iyidir, fakat içinde sıvı bulunanlardan kaçının çünkü kırılabilir veya sızabilir. Diş çıkarma halkası kullanıyorsanız, buzdolabında soğutun, fakat dondurucu DEĞİL. Ayrıca, sterilize etmek için asla kaynatmayın – sıcaklıktaki aşırı değişiklikler plastiğin zarar görmesine ve kimyasal madde sızmasına neden olabilir.

  • Bisküvileri ve dondurulmuş veya soğuk yiyecekleri çıkarmak sadece katı yiyecekler yiyen çocuklar için uygundur. Çocuğunuz henüz katılaşmamışsa, onları kullanmayın. Ve hiçbir parçanın kırılmadığından veya boğulma tehlikesi yaratmadığından emin olmak için bebeğinizi izlediğinizden emin olun.
  • Bebeğiniz tahriş görünüyorsa, doktorunuza rahatsızlığı hafifletmek için bir doz asetaminofen veya ibuprofen (6 aydan büyük bebekler için) vermenin uygun olup olmadığını sorun.
  • Asla dişe aspirin sürmeyin ve bebeğinizin dişetlerine alkol sürmeyin.
  • Asla bir bebeğin boynuna veya başka bir vücut kısmına diş çıkarma halkasını bağlamayın – bir şeye yakalanabilir ve bebeği boğabilir.
  • Kehribardan yapılmış diş çıkarma kolye kullanmayın. Bunlar, parçalar koparsa boğulmaya veya boğulmaya yol açabilir.
  • Diş çıkarma jelleri ve tabletleri kullanmayın, çünkü bebekler için güvenli olmayabilirler.

Bebeğimin Dişlerine Nasıl Bakmalıyım?

Bebeğinizin dişlerinin bakımı ve temizliği, uzun süreli diş sağlığı için önemlidir. İlk diş seti düşse bile, diş çürükleri daha çabuk düşmelerini sağlar ve kalıcı dişler gelmeye hazır olmadan önce boşluklar bırakır. Kalan birincil dişler daha sonra boşlukları doldurmaya çalışmak için bir araya gelebilir. kalıcı dişlerin çarpık ve yerinden çıkmasına neden olur.

Günlük diş bakımı , bebeğinizin ilk dişi gelmeden önce bile başlamalıdır. Bebeğinizin diş etlerini her gün temiz, nemli bir bez veya gazlı bezle silin veya yumuşak, bebek büyüklüğünde bir diş fırçası ve suyla (diş macunu yok!) Hafifçe fırçalayın.

İlk diş göründüğü anda, sadece küçük bir miktar kullanarak, su ve florlanmış diş macunu ile fırçalayın.

Çocuk tükürecek kadar büyüdüğünde biraz daha fazla diş macunu kullanmak sorun değil – genellikle 3 yaş civarında. Florürlü bir tane seçin ve küçük çocuklarda sadece bezelye büyüklüğünde veya daha azını kullanın. Çocuğunuzun diş macununu yutmasına veya tüpten yemesine izin vermeyin, çünkü aşırı dozda florür kullanılması çocuklar için zararlı olabilir.

Bebeğinizin tüm dişleri içeri girdiğinde, günde en az iki kez ve özellikle yemeklerden sonra onları fırçalamaya çalışın. Çocukların erken yaşta diş ipi kullanmaya alışması da önemlidir. Diş ipi çekmeye başlamak için iyi bir zaman, iki dişin dokunmaya başladığı zamandır. Bu küçük diş iplerini kullanmak hakkında öneri almak için diş hekiminizle görüşün. Ayrıca, fırçaladığınızda ve diş ipi kullanırken sizi izlemelerini ve taklit etmelerini sağlayarak bebeklerin rutinle ilgilenmelerini sağlayabilirsiniz.

Diş çürümesini önlemek için bir başka önemli ipucu: Bebeğinizin biberonla uyuya kalmasına izin vermeyin. Süt veya meyve suyu bebeğin ağzında toplanabilir ve diş çürümesine ve plağına neden olabilir.

Amerikan Diş Hekimliği Birliği (ADA), çocuklara olası sorunları tespit etmeleri ve ebeveynlere önleyici bakım konusunda tavsiyede bulunmaları için, 1 yaşına kadar veya ilk dişin açılmasından sonraki 6 ay içinde bir diş hekimi görmesini önerir.

Önceki İçerikÇocuğunuzla ergenlik hakkında konuşmak
Sonraki İçerikErgenliği Anlamak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz