Hormonal sistem (tıbbi terminolojideki endokrin sistem olarak adlandırılır) metabolizmanızı, büyümenizi ve birçok başka işlevi etkiler. Hormon sisteminde, bezler hormon olarak bilinen kimyasalları kan dolaşımına veya çevresindeki dokuya salgılarlar.
Neler Okuyacaksınız? →
Hormonal Sistem nedir?
Hipotalamus, hipofiz bezi, pineal bez, tiroid bezi, paratiroid bezleri, adrenal bezleri ve pankreas, yumurtalıklar ve testisleri içeren hormon salgılayan bir dizi beziniz vardır.
Her bez bir veya daha fazla hormon yapar. Her hormonun vücutta etkileyebileceği belirli hücreler vardır. Büyüme faktörü gibi bazı hormonlar vücuttaki hemen hemen tüm hücreleri etkiler. Diğer hormonlar, sadece böbrekteki belirli hücreleri etkileyen, anti-diüretik hormon (ADH) gibi az sayıda hücreyi etkiler.
Hormon Sistemi Nasıl Çalışır?
Bir hormon bir salgı bezinden salındığında, vücuttan geçer. Çoğu hücre tarafından geçer, ancak sonunda hedefine ulaşır.
Hedefine ulaştığında, alıcı hücre olarak bilinen belirli bir hücreye bağlanır. Reseptör hücre daha sonra hormon tarafından yapılması söylenilen bir şeyi yapar. Bir şeyin daha hızlı büyümek, başka bir hormon salgılamak, ya da kandaki şekeri emmek veya böbreklerden gelen suyu veya vücuttaki diğer önemli fonksiyonlardan birini engellemek olabilir.
Aslında, hormon sistemi vücudun bir bölümünün (bezinin) vücudun bir bölümünü (hedef hücre) önemli bir şey yapmasını söylediği yoldur.
Ana endokrin bezleri ve hormonları hakkında daha fazla bilgi edinin .
Hormon Sistemi ile ilgili Tıbbi Durumlar
Hormon sistemi yanlış gidebilir. Bezler çok fazla veya çok az hormon üretebilir veya hedef hücreler hormonlara doğru şekilde tepki vermeyi bırakabilir.
Daha sık görülen hormonal problemler:
- şeker hastalığı
- hipotiroidi veya hipotiroidizm gibi tiroid sorunları
- Cushing sendromu
- bazı doğurganlık sorunları
- Konjenital adrenal hiperplazi.
Bunlar genellikle vücudunuzun ne kadar hormon ürettiğini kontrol ederek tedavi edilir. Bir endokrinolog (endokrin bezi uzmanı) uygun test ve tedavilere yardımcı olabilir.