80 yaşına geldiğinizde muhtemelen o yılların 28’ini uykuda geçirmiş olursunuz. İyi uyku sağlığınız için hayati öneme sahiptir, ancak hayat yoğun olduğunda ve uyku problemleri sık olduğunda elde edilmesi zor olabilir.
Neyse ki, uykunuzu iyileştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var.
Neler Okuyacaksınız? →
Uyku nedir?
Uyuduğunuzda, gözleriniz kapalı, kaslarınızın çoğu gevşemiş ve bilinciniz pratikte askıya alınmış durumda. Ama vücudun hala halindeyken, beynin oldukça aktif.
Vücudunuzun iç sistemleri uyurken ve uyanık olduğunuzda kontrol eder. Bu sistemler, vardiyalı çalışma veya jet gecikmesi gibi uyumsuzluktan çıkarsa, uyku sorunları ortaya çıkabilir.
Uyku neden önemlidir?
Bilim adamları neden bu kadar uyumaya ihtiyaç duyduğumuzu tam olarak anlamıyorlar, ancak beynimizdeki şeyleri organize etmenin yanı sıra kendimizi fiziksel olarak iyileştirmemize yardımcı olduğuna inanılıyor. Uyumak zorundasın böylece vücudun ve zihnin düzgün çalışabiliyor.
Uykunun bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına ve kalp ve kan damarlarınızın sağlıklı olmasına yardımcı olduğu düşünülür. Büyüme ve iyileşme sağlar. İştahınızı ve kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olur. Dikkat, hafıza ve öğrenme için de gereklidir.
Yeterince uyumadan gitmek sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Konsantrasyonunuzu ve ruh halinizi etkilemenin yanı sıra, uyku eksikliği de kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve hatta erken ölüm gibi bir dizi fiziksel sorunla ilişkilendirilmiştir .
Yeterince uyumayan insanların da trafik kazalarına yakalanma olasılığı diğerlerinden daha fazladır ve işyerinde verimlilik ve güvenlik ile ilgili sorunlar vardır.
Yaygın uyku sorunları arasında uykusuzluk, horlama ve uyku apnesi (solunum bozukluğu) sayılabilir. Uyku sorunları sağlığınızı ve güvenliğinizi etkileyebilir ve etkileyebilir, bu nedenle uykudan mahrum hissediyorsanız tavsiye için doktorunuza görünün.
Uyku evreleri
Uyku 2 ana aşamaya sahiptir: hızlı göz hareketi (REM) uyku ve hızlı olmayan göz hareketi (REM olmayan) uyku.
REM uykusunda değilken, 4 aşamadan geçersiniz. 1. aşamada, uyanık ve uykuda olmak arasında kolayca geçiş yapıyorsunuz. 2., 3. ve 4. aşamalarda göz hareketleriniz durur, vücut ısınız düşer ve derin uykuda kalırsınız.
REM uykusunda gözleriniz hızlı hareket eder, tansiyonunuz ve kalp atışlarınız artar ve beyniniz çok aktif hale gelir. REM uykusu çoğu hayalin gerçekleştiği zamandır ve yeni anılar öğrenmek ve öğrenmek için önemli olduğu düşünülmektedir.
REM uykusu gece boyunca her 90 dakikada bir gerçekleşir. Yetişkinler genellikle gecenin beşte birini REM uykusunda, geri kalan 4’ü ise REM uykusunda geçirir. Bebekler REM uykusunda uyurken zamanın en az yarısını harcarlar.