Geniz eti (adenoidler), çocuklarda burnun arkasında bulunan küçük yumuşak doku topaklarıdır. Sağlıklı adenoidler, küçük çocukların bağışıklık sistemlerinin bir parçasıdır.
Geniz Eti – Adenoidler Nelerdir?
Burun iç tarafının arkasında ve boğazın üst kısmında yer alan, gözle görülemeyen etli doku topaklarıdır.
Bademcikler ile birlikte çocuğun ağzına ve burnuna giren mikropları yakalar ve yok ederler. Bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olurlar.
Herkes geniz eti ile doğar ve çocuklar 3 ila 5 yaşları arasında en büyüğüdür. Çocuklar 5-8 yaşlarına geldiğinde küçülmeye başlarlar. Genellikle çocuklar ergenlik çağına geldiğinde tamamen ortadan kalkar.
Geniz Eti İle Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkabilir?
Lenf bezleri enfeksiyon kaparsa, şişer ve genişlerse, aşağıdaki gibi sorunlara neden olabilirler:
- kulak enfeksiyonları – şişmiş adenoidler, orta kulağı boşaltan tüpleri tıkayarak kulakta sıvı birikmesine neden olabilir ( tutkal kulağı ), bu da enfeksiyonlara ve işitme sorunlarına yol açabilir.
- burundan nefes almada zorluk – bu, çocukların ağızlarından nefes almalarına neden olabilir, bu da kuruyarak ağız kokusuna neden olabilir.
- devam eden sinüzit
- uyumakta zorluk
Büyümüş geniz eti çocukların burnundan nefes almasını engellerse, obstrüktif uyku apnesine katkıda bulunabilir. Bu, ara sıra birkaç saniye nefes almayı bıraktıkları ve arada horladıkları anlamına gelir. Nefes almada kısa süreli durmalar, her gece birkaç kez meydana gelebilir.

Geniz Eti Problemleri Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz çocuğunuzun geniz eti ile ilgili bir sorunu olabileceğini düşünürse, sizinle ve çocuğunuzla konuşacak ve onları muayene edecektir. Ayrıca şunları da düzenleyebilirler:
- röntgen veya diğer taramalar
- burun pasajlarına ve geniz etine bakmak için ucunda ışıklı bir kamera bulunan ince, esnek bir tüpün burun veya boğaza sokulduğu bir kapsam
- çocuğunuzun uykusu etkilenirse bir uyku çalışması
Geniz Eti Problemleri Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu çocukta genişlemiş veya enfekte olmuş adenoidlerin tedaviye ihtiyacı yoktur. Adenoidler genellikle ergenlik çağında küçülüp kaybolduğundan, herhangi bir geniz eti problemi de ortadan kalkacaktır.
Şişmiş, enfekte adenoidler nadiren tedavi edilir, ancak çocuğunuz kulak veya sinüs enfeksiyonları gibi ilgili enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi alabilir.
Bununla birlikte, semptomlar çok şiddetliyse – nefes almakta güçlük çeken bir çocuk veya tıkayıcı uyku apnesi gibi – bir kulak, burun ve boğaz uzmanı adenoidlerin çıkarılmasını önerebilir. Çocuğunuzda tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları varsa, doktorunuz ayrıca lenf bezlerinin çıkarılmasını önerebilir.
Bazen bademciklerini aldıran çocukların geniz eti de aynı anda alınacaktır.