Lösemi semptomlarının çoğu oldukça geneldir ve çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Kesin bir lösemi teşhisi koymak için bir takım testlerin yapılması gerekir.
Doktorunuz büyük olasılıkla size fizik muayene yapacak ve kanınızın bir örneğini alacak, böylece mikroskop altında incelenebilecektir. Kan testi çok sayıda anormal beyaz kan hücresi ve düşük sayıda sağlıklı kan hücresi gösteriyorsa, tanıyı doğrulamak için daha fazla test yapılacaktır.
Lösemi Teşhisi için Lösemi Testleri
Lösemi tanısını doğrulamak ve hangi tipte olduğunu çözmek için yapılabilecek birkaç test vardır.
Lösemi teşhisi için yapılan lösemi testleri:
- Kemik iliği Biyopsisi – mikroskop ve genetik test altında muayene için genellikle kalça kemiğinizden bir kemik iliği örneği almak için bir şırınga kullanılır.
- Lomber Ponksiyon – buna bazen omurga musluğu denir. Belinizin kemikleri arasındaki boşluğa bir iğne konur ve anormal beyaz kan hücrelerini aramak için omuriliğin etrafından sıvı mikroskop altında incelenir.
- Lenf nodu biyopsisi – şişmiş veya hassas lenf düğümleriniz varsa, mikroskop altında muayene için bir örnek çıkarılabilir.

Lösemi Aşamaları
Löseminin ‘aşaması’, hastalığın onunla olan kişiyi ne kadar etkilediğini açıklar. Doktorlar, löseminin yayılıp yayılmadığını görmek için göğüs röntgeni, BT taraması veya lomber ponksiyonla evreleme yaparlar. Ayrıca kanınızdaki kromozomal değişiklikleri de arayabilirler.
Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut miyeloid lösemi (AML) için, hastalık tedavi edilmemiş, remisyonda veya tekrarlayan (geri dönen) olarak tanımlanır.
Kronik miyeloid lösemi (KML) 4 evre 0’dan evre IV’e kadar değişir, ikincisi en ileri düzeydedir. Ayrıca fazına göre de tanımlanabilir: kronik (sadece birkaç anormal beyaz kan hücresi veya patlama olduğunda), ‘hızlandırılmış’ (lösemi büyümesi aniden değiştiğinde) ve ‘patlama’ (çok fazla olgunlaşmamış olduğunda) beyaz kan hücreleri, semptomların kötüleşmesine neden olur).