Kronik lenfositik lösemi (KLL), Avustralya’da bulunan en yaygın lösemi türüdür. Yavaş gelişme eğilimindedir, bu nedenle herhangi bir semptom fark etmeden veya tedaviye ihtiyaç duymadan yıllarca KLL’ye sahip olmak mümkündür.
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Nedir?
Kronik lenfositik lösemi (kronik lenfatik lösemi olarak da bilinir) bir tür kan kanseridir. ‘Kronik’, yavaş gelişmeye meyilli olduğu anlamına gelir ve ‘lenfositik’, lenfosit denilen hücreleri etkilediği anlamına gelir.
KLL, bağışıklık sisteminin bir parçası olan B-lenfositleri veya B hücrelerini etkiler. CLL’niz varsa, vücudunuz çok sayıda anormal B hücresi yapar, normal kan hücrelerini kalabalıklaştırır ve bir dizi semptomlara neden olur.
KLL alan hemen hemen her zaman yetişkinlerdir ve bu hastalığa yakalanma riski yaşla birlikte artar. Erkeklerin KLL alması kadınlardan iki kat daha fazladır.

Kronik Lenfositik Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Bazı kişilerde hiçbir KLL semptomu yoktur. Bu duruma sahip olabilirsiniz ve bir kan testi ile keşfedilene kadar bilmeyebilirsiniz.
Ancak aşağıdakileri içeren sorunlara sahip olmak mümkündür:
- Kaburgalarınızın altında ağrı veya rahatsızlığa neden olabilecek karaciğer ve dalağınızın şişmesi
- Boynunuzdaki, koltuk altlarınızdaki veya kasıklarınızdaki lenf düğümlerinin (bezlerinin) şişmesi
- Çok yorgun hissetmek
- Nefes darlığı hissetmek
- Morarma veya açıklanamayan kanama
- Düzenli olarak enfeksiyon kapmak
- Hasta olmamasına rağmen ateş veya yüksek sıcaklık
- Geceleri çok terleme
- Kilo kaybetmek
- Sahip olabileceğiniz herhangi bir semptomdan endişe ediyorsanız, doktorunuzu görmelisiniz.
Kronik Lenfositik Lösemi Nasıl Teşhis Edilir?
KLL tanısı koymak için doktorunuz belirtilerinizi soracak, sizi inceleyecek ve bazı kan testleri yapacaktır. KLL’den şüpheleniliyorsa, hematolog, kan koşullarını ve kan yapan organları tedavi eden bir uzmana yönlendirilebilirsiniz.
Aşağıdakileri içerebilecek başka testler yapmanız istenebilir:
- BT taramaları, röntgenler veya ultrason gibi görüntüleme testleri
- Kemik iliği, genellikle kalça kemiği iliği almak için bir iğne kullanmayı içeren bir kemik iliği biyopsisi
- bir lenf nodundan örnek alma
Kronik Lenfositik Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?
Kronik Lenfositik Lösemi teşhisi konan birçok insanın hemen tedaviye ihtiyacı yoktur. Bunun yerine, doktorunuz sağlığınızı ve herhangi bir semptomunuzu izlemek için düzenli kontroller yapılmasını içeren ‘aktif izlemeniz’ önerebilir.
Hastalığın kötüleştiğine dair belirtiler varsa veya belirtileriniz sorunlara neden oluyorsa, aktif tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bu genellikle:
- Kemoterapi (anti-kanser ilacı almak)
- Bağışıklık sisteminizin kanserle savaşmasına yardımcı olan monoklonal antikorlar gibi hedefe yönelik tedaviler
- Bu tedavilerin bir kombinasyonu
Nadir durumlarda bir kök hücre nakli kullanılabilir. Bu, genellikle bu tür tedaviyle ilişkili riskler nedeniyle agresif KLL hastalarında sadece bir seçenektir.
KLL semptomlarının bazılarını hafifletmeye yardımcı olmak için terapiler de alabilirsiniz. Bunlara destekleyici terapiler denir ve antibiyotikler ve kortikosteroidleri içerir.
Kronik Lenfositik Lösemi ile Yaşamak
KLL teşhisi konduysa ve tedavi edildiyseniz, fiziksel ve duygusal değişikliklere uyum sağlamak için biraz zaman ayırmanız gerekebilir. Ayrıca iş yükünüz gibi şeyleri yeniden değerlendirmek ve yeni bir rutin oluşturmak isteyebilirsiniz.
KLL tedavi edilebilir, ancak iyileştirilemez, bu nedenle teşhis konduktan sonra, hayatınızın geri kalanında durumu izlemeniz gerekir. Ayrıca, KLL’niz olduğunda, cilt kanseri gibi diğer bazı durumlar için daha yüksek bir risk altındasınız, bu nedenle doktorunuzla düzenli kontroller şarttır.