Çocuklarda Lösemi en sık görülen kanserdir. Çoğu durumda, çocuklara sıklıkla başarılı bir şekilde tedavi edilebilen akut lenfoblastik lösemi (ALL) teşhisi konur.
Lösemili çocukların genellikle 2 ila 3 yıl boyunca tedaviye ve ayrıca geç etkileri izlemek ve tedavi etmek için düzenli kontrollere ihtiyacı vardır.
Çocuklarda Lösemi Türleri
Çocuklarda görülen çeşitli lösemi türleri vardır, bunlar arasında görülen çocuklarda lösemi türleri:
- Akut lenfositik lösemi olarak da adlandırılan akut lenfoblastik lösemi (ALL)
- Akut miyeloblastik lösemi olarak da adlandırılan akut miyeloid lösemi (AML)
- Kronik myeloid lösemi (KML), çocuklarda çok nadir, ancak gençlerde daha sık görülür
- Kronik lenfositik lösemi, yetişkinlerde en sık görülen ancak çocuklarda nadir görülen lösemi türü
Lösemi tipleri, köken aldıkları hücre tipinin yanı sıra tedavi edilme şekilleri ve başarılı tedavi şansları bakımından farklılık gösterir.

Çocuklarda Lösemi Tedavisi
Lösemili çocuklara verilen ana tedavi, genellikle tablet veya enjeksiyon olarak kemoterapidir (ilaçların bir kombinasyonu). Radyoterapi ayrıca beyindeki kanser hücrelerini öldürmek için kullanılabilir ve bazı durumlarda bir kök hücre veya kemik iliği nakli de gerekebilir. Diğer tedaviler arasında enfeksiyonları önlemek için antibiyotikler, vücudun kendi bağışıklık sistemini kanser hücreleriyle savaşmak için kullanmak için biyoterapi, hedefe yönelik tedavi, kanser hücrelerini hedef alan ancak kemoterapiden daha az yan etkisi olan ilaçlar ve kanın normal içeriğini geri kazanmak için kan ürünleri bulunur.
Çocuklarda lösemi tedavisi, yetişkinlerde olduğu gibi, bulantı ve saç dökülmesi gibi bir dizi kısa süreli yan etkiye neden olabilir. ‘Geç etkiler’ olarak adlandırılan daha uzun süreli etkiler, tedaviden sonra herhangi bir zamanda gelişebilir, bu nedenle sürekli kontroller gereklidir.
Çocukluk Lösemisi ile Yaşamak
Lösemili çocukların 3 yıla kadar tedaviye ihtiyacı olabilir. Bu süre zarfında, mümkün olduğunca normal bir hayat yaşama fırsatına sahip olmaları önemlidir. Yeterince iyi hissettiklerinde, oyun zamanına sahip olmak ve okula veya gündüz bakımına gitmek gibi olağan etkinliklerini yapmaya teşvik edilmelidirler.
Lösemili bir çocuğun bakımı çok zor ve stresli olabilir. Her il ve bölgedeki Kanser Konseyleri ve Lösemi Vakfı yani LÖSEV den dahil ailelere yardımcı olmak için birçok destek hizmeti bulunmaktadır.
Lösev in resmi web sitesine erişmek için https://www.losev.org.tr/v6 adresini kullanabilirsiniz.