Lösemi tedavisi genellikle farklı sağlık uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından sağlanır. Verilen tedavi yaşınıza ve sağlığınıza, lösemi türüne, ne kadar ilerlediğine, belirtilerinizin ne kadar şiddetli olduğuna ve hastanın ve ailenin isteklerine bağlıdır.
Akut lösemili çoğu insanın hemen tedaviye ihtiyacı olurken, kronik lösemili kişilerin yıllarca tedaviye ihtiyacı olmayabilir.
Akut Lösemi Tedavisi
Lösemi için birçok yeni, etkili tedavi vardır. Akut lösemi için verilen en yaygın tedaviler şunlardır:
- Kemoterapi – kanser hücrelerini öldüren, damarlara enjekte edilebilen, deri altına enjekte edilebilen veya hap olarak alınabilen ilaçların bir kombinasyonu
- Hedefli terapi – normal hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerine spesifik olarak saldıran ve kemoterapiden daha az yan etkiye neden olan ilaçlar
- Radyoterapi – kafadaki kanser hücrelerini öldürmek için radyasyon kullanmak
- Kök hücre veya kemik iliği nakli – kemoterapi sonrası sağlıklı kök hücreleri vücuda koymak
- Retinoik asit – genellikle akut promiyelositik lösemi adı verilen bir lösemi tedavisi için tablet olarak verilen bir A vitamini formu.
- Lökoferez – beyaz kan hücrelerini çıkarmak için kanı özel bir makineden geçirmek

Kronik Lösemi Tedavisi
Kronik lösemi tedavisi, akut lösemi tedavisini ve ayrıca şunları içerebilir:
- Hastalığı izlemek ve gerekli olana kadar tedaviyi geciktirmek
- Etkilenirse dalağı çıkarmak için ameliyat
- Anti-kanser etkileri olan bir protein olan interferon gibi biyolojik terapi
- Hedefe yönelik terapi – yalnızca kanser hücrelerini etkileyen ilaçlar kullanma
Tedavinin Yan Etkileri
Lösemi tedavileri istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Örneğin, kemoterapi bulantı ve kusma, yorgunluk, saç dökülmesi, ishal, kabızlık ve ağız ağrısına neden olabilir. İnterferon grip benzeri semptomlara ve iştah kaybı ve kas ağrısı gibi diğer etkilere neden olabilirken, retinoik asit baş ağrısına, kuru cilde, ağız kuruluğuna ve kemik ağrısına neden olabilir. Kök hücre nakli de kolay morarma ve kanamadan zayıflık ve ağız enfeksiyonlarına kadar istenmeyen etkilere neden olabilir.
Bu yan etkilerin çoğunun etkisini azaltmak için tedaviler verilebilir.
Palyatif Bakım
Palyatif bakım, semptomlarınızı kontrol etmeye ve yaşam kalitenizi artırmaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu, tıbbi ekibinizin diğer tedavilerden vazgeçtiği anlamına gelmez. Destekleyici bakım olarak da bilinen palyatif bakım bazen kemoterapi gibi başka tedaviler alırken verilir ve bazı durumlarda tanı anından itibaren sunulabilir.