Ebeveynler için bu heyecan verici bir zaman, çünkü bu yaştaki bebekler iletişimde gerçek bir ilerleme gösteriyor. Siz ve bebeğiniz iki yönlü “konuşma” ların tadını çıkaracaklar – gülümsemeler ve ooh ve aah alışverişi. Ve bebeğinizin kişiliği, küçük çocuğunuz ailenizin daha aktif ve uyanık bir üyesi olduğunda göstermeye başlar.

Bebekler Nasıl İletişim Kurar?

Ağlama aylarca bebeğin birincil iletişim aracı olmaya devam ediyor. Ebeveynlerin bir şeye ihtiyaçları olduğunu bilmelerinin yanı sıra, dünyanın bütün manzaraları ve sesleri tarafından boğulduğunda ağlayabilirler.

Bazen bebekler net bir sebep olmadan ağlayabilir. Bebeğiniz hastalanmadığı veya incinmediği sürece, bebeğiniz ağlarsa ve onu hemen konsolide edemezseniz çok üzülmemeye çalışın.

Bebeğiniz, sesini keserek sessiz kalarak, gülümseyerek veya heyecanlanarak ve kollarını ve bacaklarını hareket ettirerek cevap verecektir. Bu yaştaki bebekler annem ve babamda düzenli olarak gülümsemeye başlar, ancak büyükanne ve büyükbaba gibi daha az tanıdık insanlara ısınmak için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Bebeğiniz muhtemelen gülümsemez ve yabancılarla arkadaşça davranmaz.

Bebekler artık seslerini duyurma yeteneklerini keşfederler: Yakında bir soğutma ve su alma makinesi olacak! Bazı bebekler yaklaşık 2 ayda bazı ünlü sesleri (“ah-ah” veya “ooh-ooh” gibi) yapmaya başlar.

Bebeğiniz çeşitli seslerle sizinle “konuşacak” ve ayrıca size gülümseyecek ve cevabınızı bekleyecek ve kendi gülümsemelerinize gülümseyecek. Bebeğiniz yüz ifadelerinizi bile taklit edebilir.

Ne yapmalıyım?

Bebeğiniz sesini duymayı çok seviyor, bu yüzden ilk birkaç ay boyunca konuşun, gevezelik edin, şarkı söyleyin ve coo uzakta olun. Bebeğinizin seslerine ve gülümsemelerine coşkuyla karşılık verin. Bebeğinize neye baktığını, ne yaptığını ve ne yaptığınızı anlatın. Tanıdık nesnelere, onlara dokunurken ad verin veya bebeğinize getirin.

“Konuşmak” için bebeğinizin kendi “konuşması” ndan özel olarak yararlanın. Bebeğinizin bir ses çıkardığını duyuyorsanız, onu tekrarlayın ve başka birinin yapmasını bekleyin. Bebeğinize, biriyle konuşurken tonlama, ilerleme hızı ve sırayla alma konusunda değerli dersleri öğretiyorsunuz.

Ayrıca bebeğinizin dinleyebilecek kadar önemli olduğu mesajını gönderiyorsunuz. Bebeğiniz “konuşurken” kesmeyin veya uzak durmayın – ilgilendiğinizi ve küçük çocuğunuzun size güvenebileceğini gösterin.

Bu yaştaki bebekler, tarihsel olarak konfor ve yemekle ilgili olan kadın sesine en iyi şekilde yanıt veriyor gibi görünmektedir. Bu yüzden çoğu insan ses tonunu yükseltecek ve bebeklerle konuşurken konuşmalarını abartmış olacak. Bu gayet iyi – çalışmalar “bebek konuşmasının” konuşmanın gelişimini geciktirmediğini – bazı düzenli yetişkin kelime ve tonlarla karıştırdığını gösteriyor. Erken gelebilir, ancak bebeğinizin ilk kelimesi için sahne hazırlıyorsunuz.

Bazen bebekler konuşma ya da seslendirme havasında değildir – bebekler bile kendi alanlarına ve dünyadaki tüm stimülasyonlardan uzak durmaya ihtiyaç duyarlar. Bebekler geri dönebilir, gözlerini kapatabilir veya telaşlı veya sinirlenebilir hale gelebilir. Bu olursa, küçük çocuğunuz olsun ya da sadece sarılma deneyin.

Bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşıladığınız zamanlar olabilir, ancak o ağlamaya devam eder. Umutsuzluğa kapılmayın – bebeğiniz aşırı uyarılabilir, gaz alabilir veya çok fazla enerjiye sahip olabilir ve iyi bir ağlamaya ihtiyaç duyabilir.

Bebeklerin her gün yaklaşık aynı saatte, genellikle erken akşam ve gece yarısı arasında telaşlı bir dönem geçirmeleri yaygındır. Her ne kadar bütün bebekler ağlarsa ve biraz tedirginlik gösterse de, sağlıklı olan bir bebek günde 3 saatten fazla ağladığında, en az 3 hafta boyunca haftada 3 günden fazla, kolik olarak bilinen bir durumdur . Bu üzücü olabilir, ama iyi haber şu ki kısa ömürlü – çoğu bebek 3 ya da 4 aylıkken onu büyütüyor.

Bebeğinizi yatıştırmaya çalışın. Bazı bebekler, sallanmak veya oda içinde ileri geri yürümek gibi hareketlerle rahatlarken, diğerleri yumuşak müzik veya elektrikli süpürgenin mırıltıları gibi seslere cevap verir. Bebeğinizin stresli dönemlerinde neyin en iyi konfor sağladığını bulmak biraz zaman alabilir.

Endişeliyseniz

Bebeğiniz alışılmadık derecede uzun süre ağlıyor gibi görünüyorsa veya çığlıklar size garip geliyorsa doktorunuzla konuşun. Doktorunuz sizi rahatlatabilir veya bebeğinizin sıkıntısı için tıbbi bir neden arayabilir. Olasılıklar yanlış bir şey değildir ve bunu bilmek bebeğinizin üzüldüğü zaman rahatlamanıza ve sakin kalmanıza yardımcı olabilir.

Bu dönemde, bebekler genellikle bu iletişim kilometre taşlarına ulaşır:

  • yüzlere ve çevreye dikkat etmek
  • ebeveynin sesini duymak
  • sosyal iletişim ile gülümseyen
  • konuşulduğunda ses çıkarma ve ses çıkarma
  • bazı sesleri ve yüz ifadelerini taklit etmek

Bebeklerin fiziksel olarak farklı oranlarda olgunlaştıkları gibi farklı oranlarda iletişim kurduğunu unutmayın. Genelde endişelenmek için bir neden yoktur, ancak bebeğinizin dil becerileri veya duyması hakkında herhangi bir sorunuz olursa doktorunuzla konuşun.

Önceki İçerikİletişim ve 1-2 Yaşınız
Sonraki İçerikİletişim ve 13-18 Yaşınız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz