Adrenalin, tehlikeli veya stresli bir durumda daha hızlı tepki vermenize yardımcı olan bir hormondur. Bazı ülkelerde epinefrin denir.

Adrenalin ayrıca acil durumlarda ciddi bir alerjik reaksiyonu (anafilaksi) tedavi etmek için kullanılır. Doz bir oto enjektör kullanılarak verilebilir ve burada bir adrenalin otoenjektörünün nasıl kullanılacağını okuyabilirsiniz. Birisi bir anafilaksi geçiriyorsa, önce adrenalini verin, sonra yüzonikiyi (112) arayın ve ambulans isteyin.

Adrenalin Nedir?

Adrenalin, heyecan verici, stresli veya tehlikeli bir durumla karşı karşıya kaldığınızda çok hızlı tepki vermenize yardımcı olan bir hormondur. Bu, ‘savaş ya da uçuş tepkisi’ olarak bilinir. Bu tür bir durumda, beyniniz , hormonu kana salgılamak için adrenal bezlerinize (böbreklerin hemen üstünde bulunur) mesajlar gönderir. Adrenalinin etkilerini 2 veya 3 dakika içinde hissedeceksiniz.

Durum sakinleştiğinde, bezler adrenalin üretmeyi bırakır. Yine de 1 saate kadar etkilerini hissedebilirsiniz.

Adrenalin Nedir?
Adrenalin Nedir?

Adrenalinin Rolü Nedir?

Adrenalin kalbinizin daha hızlı atmasını sağlar ve ciğerleriniz daha verimli nefes alır. Kan damarlarının beyne ve kaslara daha fazla kan göndermesine neden olur, kan basıncınızı yükseltir, beyninizi daha fazla uyarır ve kanda şeker seviyesini yükseltir ve size enerji verir. Öğrencileriniz büyür ve terlersiniz.

Kanınızda çok fazla adrenalin olduğunda, çok fazla acı hissetmezsiniz, böylece yaralansanız bile koşmaya veya savaşmaya devam edebilirsiniz. Sizi daha güçlü kılar ve daha iyi performans göstermenizi sağlar.

Vücut ayrıca noradrenalin (veya norepinefrin) adı verilen benzer bir kimyasal üretir. Sinir sisteminde yapılır ve sürekli olarak kana salınır. Vücudun birkaç bölümünü etkileyen adrenalinden farklı olarak, noradrenalinin ana rolü tansiyonu kontrol etmektir .

Noradrenalin ayrıca, kalp atışlarını durduran insanları (kalp durması) tedavi etmek için de kullanılır. Ameliyattan önce veya ameliyat sırasında ağrıyı kontrol etmek için diğer ilaçlar ile birlikte kullanılabilir.

Çok fazla ya da çok az adrenalin olması sorun olur mu?

Çok fazla adrenalin varsa, aşağıdakiler de dahil olmak üzere semptomlara yol açabilir:

  • baş dönmesi
  • vizyonunuzda ki değişiklikler
  • hızlı bir kalp atışı
  • huzursuz ve huzursuz hissetmek
  • uykusuzluk hastalığı

Stresli olmak çok fazla adrenalin olmasına neden olabilir. Adrenal bezlerdeki bir tümör gibi bazı nadir tıbbi durumlar da birisinin çok fazla adrenalin olmasına neden olabilir.

Zamanla, yüksek adrenalin seviyeleri kalp krizi veya felç riskini artırabilir ve kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, endişe ve kilo kaybına neden olabilir.

Çok az adrenalin olması çok nadirdir, ancak hormonu yeterli olmayan insanlar stresli durumlara doğru tepki veremezler.

Adrenalin seviyelerimi nasıl ayarlayabilirim?

Stresli iseniz, vücudunuzdaki adrenalin seviyesini düşürebilirsiniz:

  • derin nefes almak
  • meditasyon
  • pratik yoga veya tai chi

Aynı zamanda sağlıklı bir diyet yemeye , düzenli egzersiz yapmanıza ve kafein ve alkolü sınırlamanıza yardımcı olur.

Adrenalin Enjeksiyonları

EpiPen veya Adrenaline Mylan gibi bir adrenalin enjeksiyonu, şiddetli bir alerjik reaksiyonun (anafilaksi) tedavisi için kullanılır. Boğazdaki şişliği hızlı bir şekilde azaltarak, hava yollarını açarak ve kan basıncının çok düşmesini önleyerek çalışır. Bazen ilişkili anafilaksi, krup ve kalp durması gibi astım semptomları gibi ciddi solunum problemleri olan insanlar için kullanılır.

Adrenalin, uyluktaki büyük kas içine enjekte edilir ve birinin hayatını kurtarabilir. Şüphe durumunda, her zaman önce adrenalin otoenjektörünü kullanın, ardından astım giderici ilacı kullanın ve ambulans için yüzonikiyi (112) arayın.

2 doz adrenalin otoenjektörü vardır:

  • 20kg üstü yetişkinler ve çocuklar için 0.3mg adrenalin
  • 0.15mg adrenalin, çocuklar için 10-20 kg

Anafilaksi riski altındaysanız, bir ‘anafilaksi eylem planı’ ile doktorunuz veya eczacınızla görüşmek iyi bir fikirdir.

Önceki İçerikKalsiyum Takviyeleri Tehlikeli Midir?
Sonraki İçerikHormonal Sistem

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz