Dün, oğlun her zaman ses çıkarmış gibi geliyordu – bir oğlan gibi. Ama bugün, sesinde ilk çatlağı duydunuz. Ergenliğe başladı ve onunla ilgili bazı şeyler değişiyor. Fiziksel görünümdeki belirgin değişikliklerin yanı sıra, sesi çok farklı bir ses çıkarmaya başlayacak. Bir süre, kontrol etmekte zorluk çekebilir ve konuşurken her türlü garip ses çıkarır.

Değişen Larinks 

Tüm bu gürültüye neden olan gırtlak (veya ses kutusu). Vücut ergenlik döneminden geçerken, gırtlak büyür ve kalınlaşır. Hem erkeklerde hem kızlarda olur, ancak değişim erkeklerde daha belirgindir. Kızların sesleri sadece birkaç ton derinleşir ve bu değişiklik farkedilmez. Ancak erkeklerin sesleri belirgin şekilde derinleşmeye başlar.

Gıcırtı Arkasındaki Bilim

Boğazda bulunan gırtlak, sesin sesini yaratmada büyük rol oynar. İki kas veya vokal kord larinks boyunca gerilir ve bir nevi kauçuk bant gibidirler.

Bir kişi konuştuğunda, hava ciğerlerden fırlar ve sesin sesini üreten ses tellerini titreştirir. Üretilen sesin sesi, ciğerlerden gelen hava onlara çarparken vokal kord kaslarının ne kadar sık ​​kasıldığı ile kontrol edilir. Daha önce küçük, ince bir lastik bant bağladıysanız, gerildiği zaman yaptığı yüksek eğimli twang’ı duydunuz. Daha kalın bir lastik bant daha derin, daha az eğimli bir twang yapar. Bu ses telleri ile aynı işlemdir.

Bir çocuk ergenliğe ulaşmadan önce, gırtlakı oldukça küçük, ses telleri ise küçük ve zayıf. Bu yüzden sesi bir yetişkinden daha yüksek. Ancak ergenlik döneminden geçerken, gırtlak büyür ve ses telleri uzar ve kalınlaşır, böylece sesi daha da derinleşir. Larinks ile birlikte, ses telleri önemli ölçüde daha uzun büyür ve kalınlaşır. Ayrıca, yüz kemikleri büyümeye başlar. Sinüslerdeki, burundaki ve boğazın arkasındaki oyuklar daha da büyür ve yüzünde daha fazla alan oluşturur – bu da sesin rezonansa daha fazla yer vermesini sağlar.

Bir çocuğun vücudu bu değişen ekipmana uyum sağladığında sesi “çatlayabilir” veya “kırılabilir”. Bu işlem sadece birkaç ay sürer. Larinks büyümesi bittiğinde oğlunuzun sesi bu öngörülemeyen sesleri çıkarmaz.

Normal Bir Büyüme Aşaması

Bir oğlanın sesindeki titremeler ve gıcırtı, bu normal ve doğal gelişim aşamasının bir parçasıdır. Bir çocuk bu büyük değişikliklere alışınca sesi duyması zor olabilir ve kontrol altında tutulması çok zaman alabilir. Vücudundaki büyük değişikliklere alışması gibi, söylediklerinin sesine de uyum sağlamak zorunda.

Ergenlik devam ettikçe, bedeni gırtlakın yeni boyutuna uyarlanır ve kargalar ve gıcırtılar azalmaya başlar. Bundan sonra, yeni, daha derin ses kontrol etmek için çok daha istikrarlı ve kolay hale gelir.

Oğlunuzun görünüşündeki diğer belirgin değişikliklerle birlikte, boğaz bölgesinde önemli bir değişiklik var. Larenksi büyüdüğü zaman, boynun içinde farklı bir açıda kalkar ve bir kısmı boğazın önüne yapışır. Bu “Adem elması” dır. Kızlarda, gırtlak da büyür, fakat bir oğlanınki kadar büyür, bu yüzden kızların Adam’ın elmaları öne çıkmaz.

Herkesin zaman çizelgesi farklıdır, bu nedenle bazı erkeklerin sesleri daha erken değişmeye başlayabilir ve bazıları biraz sonra başlayabilir. Bir çocuğun sesi genellikle 11 ila 14 major arasında, genellikle de ana büyüme sıçramasından hemen sonra değişmeye başlar. Bazı erkeklerin sesleri kademeli olarak değişebilir, bazıları ise hızlı bir şekilde değişebilir.

Oğlunuz, sesinin sesi hakkında endişeli, stresli veya utanmışsa, sadece geçici olduğunu ve herkesin bir dereceye kadar yaşadığını ona bildirin. Birkaç ay sonra, tıpkı bir yetişkin gibi rezonansa, derin ve tam bir sese sahip olacak!

Önceki İçerikBebeğinizin Erken Doğduğumu
Sonraki İçerikÇocuğunuzun Gelişimi: 1.5 Yıl (18 Ay)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz