Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinde büyüyen bir kanser türüdür. Ülkemizde nispeten yaygındır. Böbrek kanseri tedavileri iyileşiyor ve özellikle kanser erken teşhis edilirse hayatta kalma şansı artıyor.
Böbrek Kanseri Nedir?
Böbrek kanserleri genellikle bir böbrekte katı bir tümör veya yumru olarak büyür, ancak her iki böbrekte bir veya daha fazla tümör olması mümkündür. Küçük başlarlar, ancak büyürler, sonunda vücudun diğer bölgelerine yayılırlar.
Kanser genellikle böbreğin kanı işleyen kısmında büyür. Bu tümörler agresif ve hızlı büyüyebilir. Bazen kanser böbreğin veya üreterin (idrarı böbrekten mesaneye götüren tüp) astarında büyür. Bu tip böbrek kanseri yayılma olasılığı düşüktür.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 kişi böbrek kanserinden ölmekle birlikte, erken bulunan böbrek kanserleri genellikle tedavi edilebilir.

Böbrek Kanseri Türleri
Böbrek kanseri türleri, kanserin geliştiği hücre tipinden sonra adlandırılır. Genellikle böbrek tümörleri birden fazla kanser türünden oluşabilir.
En yaygın tip böbrek hücresi kanseri veya böbrek hücreli karsinom olarak adlandırılır. Bu, böbreğin filtreleme sisteminin bir parçası olan tübüllerin astarındaki hücrelerde başlar.
Diğer tip, böbrek pelvisinin geçiş hücresi kanseri (TCC) olarak adlandırılır. Bu, idrarın mesaneye geçmeden önce toplandığı böbreğin orta bölgesinde büyür.
Çocukları etkileyen nadir bir böbrek kanseri tipine Wilms tümörü denir.
Böbrek Kanseri Risk Faktörleri
Böbrek kanseri yaşlandıkça daha yaygındır. Böbrek kanseri teşhisi konacak ortalama yaş 55’tir. Genellikle çocuklarda görülmez ve erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.
Bazı şeyler böbrek kanseri riskinizi artırır, örneğin:
- Sigara içmek
- Obez olmak
- Yüksek tansiyona sahip olmak
- Böbrek yetmezliği
- Böbrek kanseri olan yakın bir aile üyesine sahip olmak
- Hippel-Lindau hastalığı, kalıtsal papiller RCC veya Birt-Hogg-Dubé sendromu gibi başka bir kalıtsal duruma sahip olmak
- Belirli kimyasallara maruz kalmak
Böbrek Kanseri Belirtileri
Oldukça ileri düzeye ilerleyene kadar böbrek kanseri belirtileri yoktur.
Böbrek kanseri için yaygın semptomları:
- İdrarda kan
- Karında veya yanda bir yumru
- Yan veya alt sırtta gitmeyen ağrı
- Belirgin bir sebep olmadan hızlı bir şekilde kilo vermek
- Her zaman çok yorgun hissetmek
- Ateş
- Kanda düşük demir veya anemi
- Tüm bu semptomlar böbrek kanseri dışında bir şeyden kaynaklanabilir. Ancak endişeleniyorsanız, doktorunuza başvurun.
Böbrek Kanseri Teşhisi
Doktorunuz böbrek kanserinden şüphelenirse, idrarınızdaki kanı kontrol etmek için idrar testleri, kan testleri ve böbrekleri incelemek için CT taraması, MRI, ultrason veya röntgen gibi görüntüleme isteyecektir. Bazen bir laboratuvarda incelenmek için küçük bir doku örneğinin çıkarıldığı bir biyopsi de olabilir.
Böbrek kanseriniz varsa, doktorunuz sizi tedavi için bir uzmana yönlendirecektir.
Böbrek Kanseri Tedavisi
Böbrek kanseri tedavisinde en iyi tedavi türü, sahip olduğunuz böbrek kanseri tipine, nerede olduğuna ve ne kadar yayıldığına (aşaması olarak bilinir) bağlı olacaktır.
Kanser erken bulunursa, ana tedavi tümörü çıkarmak için yapılan cerrahidir. Bazen kanseri öldürmek için radyofrekans ablasyon (tümörü ısıtmak için yüksek enerjili radyo dalgaları kullanan) veya stereotaktik vücut radyasyon tedavisi (kanseri öldürmek için radyasyon kullanan) gibi diğer teknikler kullanılır.
Bazen uzmanınız tedavi önermez, ancak kanseri çok yakından izler. Bu, ‘aktif gözetim’ olarak bilinir.
Böbrek kanseri daha ilerlemişse ve yayılmışsa, kanseri kontrol etmek ve herhangi bir semptomu yönetmek için bir dizi farklı tedaviniz olacaktır. Bunlar, kanser hücrelerini hedefleyen ilaçları (hedefli terapi), radyoterapiyi veya kendi bağışıklık sisteminizin kanserle savaşmasına yardımcı olan ilaçları (immünoterapi) içerebilir. Kemoterapi genellikle böbrek kanseri için kullanılmaz.
Böbrek Kanseri ile Yaşamak
Sadece bir böbrek ile sağlıklı yaşayabilirsiniz. Ancak kanser nedeniyle bir böbreğiniz çıkarılmışsa, kalan böbreğinize şu şekilde bakmanız gerekir:
- Doktorunu düzenli olarak görmek
- Tansiyonunuzu kontrol altında tutmak
- Çok fazla protein veya tuz içermeyen bir diyet yemek
- Çok fazla alkol içmemek
- Sigarayı bırakmak
- Her iki böbreğiniz de çıkarılmışsa, kanınızı temizlemek için düzenli böbrek diyalizine ihtiyacınız olacaktır. Bu, hastaneye düzenli ziyaretler anlamına gelecektir. Ayrıca özel bir diyet yemelisiniz.
Kanser tedavisi gördükten sonra, kanserin geri döneceğinden korkmak normaldir. Eğer mücadele ediyorsanız, doktorunuzdan, bir terapistten veya kanserden geçen diğer insanlardan destek almak önemlidir.