Ultrason taraması, ses dalgalarını kullanarak vücudun içinin gerçek zamanlı bir görüntüsünü oluşturur. Ultrason genellikle ağrısızdır ve invaziv değildir. Ultrason, radyasyon kullanmadığı için x-ray yani röntgen farklı çalışır.

Ultrason Taraması Türleri

Yaygın ultrason taraması türleri şunlardır:

  • Karın ve diğer organları inceleyen ve sıklıkla hamilelikte kullanılan karın ultrasonu
  • Kadın pelvis, böbrekler ve mesane, rahim, serviks, fallop tüpleri ve yumurtalıkları inceleyen transvajinal ultrason
  • Büyük arterlerde ve damarlarda kan akışını izleyen doppler ultrason
  • Kalbi inceleyen ekokardiyogram
  • Osteoporoz tanısına yardımcı olan kemik sonografi
  • Vücudun içinin üç boyutlu bir resmini gösteren 3D ultrason
  • Hareket halinde üç boyutlu bir görüntü oluşturan 4D ultrason

Ultrason Taraması Ne Zaman Kullanılır?

Ultrason, tarama, tanı veya tedaviye yardımcı olmak için kullanılabilir. Ultrason taramaları aşağıdakiler için kullanılabilir:

  • Organları incele
  • Tendonları ve bağları inceleyin
  • Daha fazla teste ihtiyaç duyup duymadıklarını görmek için topakları inceleyin
  • Kan akışını izlemek
  • Örneğin enjeksiyon veya biyopsi için doğru yeri göstererek tedavilere yardımcı olun
Ultrason Taraması Nedir Nasıl Yapılır
Ultrason Taraması Nedir Nasıl Yapılır

Ultrason, hamilelikte ilerlemeyi izlemek ve komplikasyonları taramak dahil olmak üzere birçok kullanıma sahiptir. 3D ve 4D ultrason taramaları bazen hamilelikte tıbbi olmayan amaçlar için kullanılır.

Ultrasonlar sadece tıbbi olarak gerektiğinde yapılmalıdır. Ultrasonun gerekli olup olmadığı konusunda doktorunuzla veya uzmanınızla konuşun.

Ultrason Taraması Nasıl Yapılır?

Ultrason taraması, bilgisayara bağlı bir elde tutulan tarayıcı veya dönüştürücü kullanılarak yapılır. Yüksek frekanslı ses dalgaları vücuda gönderilir. Ses dalgaları etrafa sıçrarken, yankılar ekranda bir resim gösteren elektriksel uyarılara dönüştürülür.

Çoğu ultrason taraması sırasında sizden sırtınıza ya da yanınıza uzanmanız istenecektir. Jel cildinize taramanın yapılacağı yere konacaktır. Sonografi, dönüştürücüyü jel üzerinde hareket ettirir. Sonografi uzmanının baskıya ihtiyacı olabilir, ancak acı hissetmemelisiniz.

Transvajinal ultrason taraması yapmanız gerekiyorsa, mesanenizi boşaltmanız ve belinizden aşağı doğru soyunmanız, sizi kapsayacak bir elbise veya çarşaf ile istenecektir. Dönüştürücü bir tampondan biraz daha büyüktür. Koruyucu bir kılıf veya prezervatif ile kaplanacak ve jel ile yağlanacak, vajinaya sokulacak ve hafifçe hareket ettirilecektir. Kadınlar kadın teknisyenlerden bu tip ultrasonu yapmasını isteyebilirler.

Ultrason taraması genellikle 20-60 dakika sürer. Özel olarak eğitilmiş bir doktor veya sonograf tarafından yapılan bir ayakta tedavi prosedürüdür (hastaneye kabul edilmeyeceksiniz). Sonrasında herhangi bir etki yoktur ve daha sonra normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

Ultrason Taramasına Nasıl Hazırlanırım?

Ultrason taramasına hazırlanmak için:

  • Tavsiye mektubunuzu ve son 2 yılda aldığınız ultrason taraması veya röntgen sonuçlarını getirin
  • Size verilen talimatları izleyin – işlemden önce hızlı veya çok su içmeniz ve tuvalete gitmemeniz istenebilir
  • Takılarınızı ve değerli eşyalarınızı evde bırakın

Özel Ultrason Muayeneleri :

Karın ultrasonu: Muayeneden önce 8 saat boyunca genellikle hızlı (yiyecek veya içecek bir şey almamanız) gerekecektir. Bu, incelenecek alanı kaplayan yiyecek veya sıvı olmamasını sağlar. Ayrıca safra kesesinin daha net bir görüntü sağlamak için genişletilmesini sağlar.

Meme ultrasonu: Hazırlık gerekmez.

Kadın pelvis ultrasonu: Bu muayeneyi yapmanın iki yolu vardır ve hazırlık hangisinin kullanıldığına bağlı olacaktır:

a). Dahili pelvik ultrason – Pelvik organları ayrıntılı olarak incelemenin en iyi yolu, ultrason dönüştürücünün vajinaya yerleştirildiği bir transvajinal (endovajinal) ultrason kullanarak ‘daha yakından’ bir görünüme sahip olmaktır (Bkz. InsideRadiyoloji: Transvajinal Ultrason). Transvajinal ultrason genellikle 18 yaş ve üstü hastalar için önerilir. Muayene acil değilse, en iyi adet döngünüzün 5 ila 12 günleri arasında yapılır. Muayeneyi yapan sağlık uzmanı süreci detaylı olarak açıklayacak ve sadece sizin rızanızla yapılacaktır.

b). Dış pelvik ultrason – Bu, çocuklar veya doktorları tarafından iç muayenesi yapılmayanlar dahil olmak üzere dahili pelvik ultrasonun uygun olmadığı durumlarda (Bkz. İç Radyoloji: Transvajinal Ultrason ) yapılır. Ultrason transdüseri alt karnın üstüne (mide bölgesi) yerleştirilir. Pelvis bölgesinin içinin ekranda açıkça görülmesini sağlamak için tam bir mesane gereklidir. İşlemden 1 saat önce 750 mL su içmeniz gerekecektir. Sıvıyı içtikten sonra tuvalete gitmeyin.

Obstetrik (gebelik ve doğumla ilgili) ultrason: Hazırlık gerekmez.

Bazen hamileliğin erken döneminde (ilk 3 ay), muayene için tam bir mesaneye sahip olmanız istenebilir. Departman size uygun talimatları sağlayacaktır.

Tiroid ultrasonu: Hazırlık gerekmez.

Ultrason testi: Herhangi bir hazırlık gerekmez.

Kas-iskelet sistemi (kas, kemik ve eklem ile ilgili) ultrason: Hazırlık gerekmez.

Renal (böbrek ile ilgili) ultrason: Ultrasondan 1 saat önce 750 mL su içmeniz gerekir. Sıvıyı içtikten sonra tuvalete gitmeyin. Suyun içilmesi, mesaneyi büyütecek ve onu ve çevresindeki iç alanları inceleyecektir.

Renal (böbrek) arter ultrasonu: Renal arterlerin yiyecek veya sıvı ile kaplanmadığından emin olmak için muayeneden önce 8 saat boyunca hızlı (yiyecek veya içecek bir şey almamanız) gerekir.

Aort veya bacak arterleri ultrasonu: Bu testin bir parçası olarak incelenen alt karnınızdaki büyük arterleri gizleyebilecek bağırsak gazını en aza indirmek için muayeneden önce 8 saat boyunca hızlı bir şekilde (yiyecek veya içecek almamanız) gerekecektir.

NOT: Diğer vasküler ultrason muayenelerinin çoğu herhangi bir hazırlık gerektirmez.

Girişimsel ultrason: Ultrason, doktorunuz tarafından talep edilen enjeksiyonları yönlendirmek için, biyopsiler (test için örnek dokunun çıkarıldığı yerde) ve anormal sıvı veya enfeksiyon koleksiyonlarını gideren drenaj tüplerini yerleştirmek için kullanılabilir. Bu prosedür özel olarak eğitilmiş bir ultrason doktoru, genellikle bir radyolog (uzman doktor) tarafından yapılacaktır. Bu muayenelerden birine katılıyorsanız, muayeneden önce ve sonra yapmanız gerekenler hakkında bilgi ve talimatlar almanızı sağlamak için görüntüleme uygulaması veya hastaneye başvurmanız önemlidir.

Diyabetikseniz ultrasonografiden önce ultrasonografiye söylemeniz önemlidir. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, tavsiye için görüntüleme uygulamasına başvurun.

Ultrason ne kadar sürer?

Genellikle ultrason muayenesi yaklaşık 30 dakika sürer. Bazı muayeneler, özellikle vasküler görüntüleme (kan damarı ile ilgili), gerekli ayrıntılı görüntüleme ve incelenen organ veya organların sayısı ve boyutu nedeniyle daha uzun sürebilir.

Ultrason randevunuzu normalde ne kadar süredir kullandığınız ultrasonun ne zaman yapıldığını sormak en iyisidir.

Ultrasonun riskleri nelerdir?

Ultrason, hasta için önemli bir risk olmaksızın mükemmel görüntüleme sağlayan güvenli bir muayenedir.

Ultrasonun faydaları nelerdir?

Ultrason vücudun yumuşak dokularının mükemmel görüntülenmesini sağlar ve radyasyon kullanan görüntüleme ile ilişkili riskleri olmayan güvenli bir prosedürdür. Özel radyoloji uygulaması veya hastane gibi uygun bir klinik ortamda yürütüldüğünde ses dalgalarının ultrasonda kullanılan seviyelerde kanıtlanmış zararlı etkileri yoktur.

Ultrason hasta hareketi ile kullanılabilir, bu nedenle bebekleri ve çocukları görüntülemek için idealdir. Görüntüleme hareketi ayrıca kas-iskelet sistemi (kas, kemik ve eklem ile ilgili), jinekolojik (kadın sağlığı, özellikle üreme organlarının sağlığı) ve vasküler (kan damarlarıyla ilgili) ultrasonda çok değerlidir. Ultrason ses dalgaları kullanarak görüntüler tarafından sağlanan dinamik görüntüleme (hareketli resimler), vücudun iç kısmına pozisyonlarda veya ağrı veya hareket kısıtlaması olan hareketlerle bakma fırsatı verir.

Nadiren, belirli hastalık türlerini veya problemlerini tespit etmek için kolun bir damarına spesifik bir ultrason kontrast maddesi enjekte edilir. Radyolog bunun yararlı olacağını düşünüyorsa, muayene sırasında size açıklanacaktır. Ultrason çoğunlukla invaziv değildir, vücudun doğru görüntüleme testlerini sağlar, kolayca bulunur ve nispeten ucuzdur.

Ultrason hakkında incelemenizi önereceğimiz bir diğer kaynak Wikipedia Ultrason sayfasıdır.

Önceki İçerikBilgisayarlı Tomografi – BT Taraması
Sonraki İçerikAbacavir/Lamivudine (Mylan)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz