Rahim ağzı kanseri komplikasyonları tedavinin bir yan etkisi olarak ve ilerlemiş serviks kanserinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Neler Okuyacaksınız? →
Rahim Ağzı Kanseri Komplikasyonları
Komplikasyonları açıklamadan önce neler olduğunu liste halinde belirtelim:
- Ağrı
- Böbrek yetmezliği
- Kan pıhtıları
- Kanama
- Fistül
- Vajinal akıntı
- Palyatif bakım
şimdi bunları detaylı olarak açıklayalım

Ağrı
Kansere sahip olmak her zaman acı çekmek anlamına gelmez. Ağrı, erken kanserin bir belirtisidir. İleri kanserli insanlar bile her zaman acı çekmezler. Kanser sinir uçlarınıza, kemiklerinize veya kaslarınıza yayılırsa, genellikle şiddetli ağrıya neden olabilir. Ağrı kesicileriniz yardımcı olmazsa ağrınızı etkili bir şekilde hafifletmeniz ve doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bununla birlikte, genellikle bir dizi etkili ağrı kesici kullanılabilir. Ağrı seviyesine bağlı olarak, ibuprofen gibi asetaminofen ve steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlardan (NSAID’ler) kodein ve morfin gibi daha güçlü opiat bazlı ağrı kesicilere kadar değişir.
Böbrek Yetmezliği
Böbrekleriniz kandaki atıkları uzaklaştırır. Atık, üreter adı verilen tüplerle vücudunuzdan idrarla atılır. Böbrek fonksiyonu kan testleri ile izlenebilir.
Bazı ileri serviks kanseri vakalarında, kanserli tümör (anormal doku büyümesi) üreterlere baskı yapabilir ve idrarın böbreklerden akışını engelleyebilir. Böbreklerde idrar birikmesine “hidronefroz” denir ve böbrek şişmesine ve gerilmesine neden olabilir.
Şiddetli hidronefroz vakaları böbrek skarlaşmasına neden olabilir, bu da böbrek fonksiyonlarının çoğunun veya tamamının kaybına neden olabilir. Bu “böbrek yetmezliği” olarak bilinir.
Böbrek yetmezliği, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir:
- yorgunluk
- şişmiş ayak bilekleri, ayaklar veya eller (su tutma nedeniyle)
- nefes darlığı
- hasta hissetmek
- İdrarda kan (hematüri)
Rahim ağzı kanseri ile ilişkili böbrek yetmezliği için tedavi seçenekleri arasında deriden her böbreğe sokulan bir tüp (perkütan nefrostomi) kullanılarak idrarın böbreklerden boşaltılması bulunur. Başka bir seçenek, içine “stent” adı verilen küçük bir metal tüp yerleştirerek üreterlerin her birini genişletmektir.
Kan Pıhtısı
Diğer tüm kanserler gibi, serviks kanseri de kanı “yapışkan” hale getirebilir ve kan pıhtılarına daha yatkın olabilir. Ameliyat ve kemoterapi sonrası yatak istirahati de pıhtılaşma riskini artırabilir.
Gelişmiş serviks kanseri doğrudan kan damarlarınıza yayılabilir ve bu da kan pıhtısı geliştirme riskinizi artırabilir.
Rahim ağzı kanserinde “derin ven trombozu” (DVT) adı verilen bir tür kan pıhtısı oluşabilir. DVT, vücudun derin damarlarından birinde, genellikle bacakta gelişen bir kan pıhtısıdır.
Bir DVT belirtileri şunları içerir:
- Tek bacakta ağrı, şişme ve hassasiyet (genellikle baldırda)
- etkilenen bölgede şiddetli ağrı
- pıhtı bölgesinde sıcak cilt
- Cildinizde, özellikle bacağınızın arkasında, diz altında kızarıklık
DVT vakalarında önemli bir sorun, bacak damarından gelen kan pıhtısının akciğerlere girmesi ve akciğerlere kan tedarikini engellemesidir. Bu “pulmoner emboli” olarak bilinir ve ölümcül olabilir.
DVT genellikle heparin veya warfarin gibi kan inceltici ilaçların ve uzuvlardan kan akışını teşvik etmek için özel olarak geliştirilen kompresyon ürünlerinin bir kombinasyonu ile tedavi edilir.
Kanama
Kanser vajinanızda, bağırsaklarınızda veya mesanenizde yayılırsa, ciddi hasara ve kanamaya neden olabilir. Vajina, rektumunuzda kanama olabilir (azalır) veya idrar yaparken kan dökebilirsiniz.
Küçük kanama genellikle kan pıhtılaşmasını destekleyen ve kanamayı durduran traneksamik asit adı verilen bir ilaçla tedavi edilebilir.
Fistül
Bir fistül, vücudun iki kısmı arasında gelişen anormal bir kanaldır. Rahim ağzı kanseri vakalarının çoğunda, fistül mesane ve vajina arasında gelişir. Bu, vajinadan sürekli sıvı sızıntısına neden olabilir.
Bazen vajina ve rektum arasında bir fistül gelişir.
Ameliyat genellikle bir fistülü onarmak için gereklidir. Bununla birlikte, bu genellikle ameliyatın etkilerine dayanamayacak kadar zayıf olduklarından ileri serviks kanseri olan hastalarda mümkün değildir.
Bu gibi durumlarda, taburcu miktarını azaltmak ve vajina ve çevresindeki dokuyu hasar ve tahrişten korumak için genellikle ilaç, kremler ve losyonlar kullanılır.
Vajinal Akıntı
İleri serviks kanserinin nadir görülen ancak rahatsız edici bir komplikasyonu vajinanızdan hoş olmayan bir koku.
Deşarj, vajinadan sızan doku bozulması, mesane veya bağırsak içeriği veya vajinanın bakteriyel enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Antibiyotikler enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılabilir.
Palyatif Bakım
Doktorlarınız artık kanserinizi tedavi edemediğinde, tedaviniz semptomlarınızı kontrol etmeye ve mümkün olduğunca iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Buna “palyatif bakım” denir.
Palyatif bakım, siz ve aileniz veya bakıcı için psikolojik, sosyal ve manevi desteği de içerir.
Uçtan uca kanser bakımı için çeşitli seçenekler vardır. Hastanede, hastanede veya evde bakım görmek isteyip istemediğinizi düşünmek ve bu soruları doktorunuzla tartışmak isteyebilirsiniz.