Organ ve doku bağışı, hayatları kurtarmaya ve dönüştürmeye yardım edebilecek bir süreçtir. Cevapları bulmanıza ve bu duygusal olarak yüklenen konuyla ilgili endişeleri gidermenize yardımcı olacak sık sorulan soruların bir listesini hazırladık.
Bağış yapıp yapmamaya karar vermeniz ve kararınızı sevdiklerinizle tartışıp paylaşmanız önemlidir.
Neler Okuyacaksınız? →
Organ ve doku bağışı nedir?
Organ bağışı, organların bir donörden çıkarıldığı ve çok hasta veya organ yetmezliğinden ölen birisine nakledildiği, hayat kurtarıcı ve yaşamı değiştiren bir tıbbi işlemdir. Böbrekleri, akciğerleri, kalbi, karaciğeri, kalın bağırsakları ve pankreası içerebilir.
Doku bağışı, kalp kapakçıkları, kemik dokusu, cilt, bağlar, gözün kısımları ve pankreas dokusu gibi dokuların bir donörden çıkarıldığı ve başka birine nakledildiği tıbbi bir işlemdir.
İnsanlara neden nakil gerekiyor?
Bir organ nakline ihtiyaç duyan insanlar genellikle çok hasta olur ya da ölür, çünkü bir organ başarısız olur. Bebeklerden yaşlılara kadar uzanır.
Bazen bir hayat kurtarmak için doku nakli gerekir, ancak çoğunlukla alıcının ömrünü uzatır. Bir doku bağışçısı 10 veya daha fazla insanın hayatını değiştirebilir.
Organlarımı bağışlamama gerek yok çünkü binlerce insan bunu yapıyor
Çok az insan aslında bağış mümkün olacak şekilde ölüyor. Örneğin, tüm hastane ölümlerinin %1 ila 2’sinden azı, organ bağışının mümkün olabileceği özel durumlarda.
Herhangi bir zamanda resmi bekleme listesine nakil için bekleyen yaklaşık 1.400 Türkiye Vatandaşı var.
Kim bağış yapabilir?
Hemen hemen herkes, bebeklerden ve çocuklardan yaşlı insanlara kadar donör olabilir, çünkü bazı organ ve dokuların bağışlanmasında yaş sınırı yoktur. Belirleyici faktörler, bir insanın nerede ve nasıl öldüğü ve organlarının ve dokularının durumudur.
Yaşınız ve tıbbi geçmişiniz bir faktör olsa da, donör olacak kadar yaşlı, çok genç veya sağlıklı olmadığınızı varsaymamalısınız. Sadece bazı tıbbi durumlar, bulaşıcı bir hastalık (örneğin, HIV) gibi donör olmanızı önleyebilir.
Organ ve doku bağışı dinime aykırı mı?
Çoğu din, organ ve doku bağışını, insanlara fayda sağlayan cömert hareketler olarak destekler. Bu Hristiyanlık, İslam, Budizm, Hinduizm ve Yahudiliği içerir.
Dininizin destekleyici olup olmadığından emin değilseniz, dini danışmanınızla konuşun.
Ailem vücudumu görebilecek mi?
Evet. Organları ve dokuyu çıkarmak, diğer hiçbir cerrahi işlemden farklı değildir ve yüksek vasıflı sağlık uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
Vericinin vücudu her zaman onur ve saygı ile muamele edilir ve organların ve dokuların çıkarılması vücudun fiziksel görünümünü değiştirmez. Ailen hala vücudunu görebilecek ve istersen açık bir tabut sahibi olacak.
Organlarım ve dokum araştırma için kullanılacak mı?
Bağışlanan organlar ve dokular aileniz açık ve yazılı izin vermediği sürece tıbbi araştırmalarda asla kullanılmayacaktır.
Donör olduğumu bilirlerse doktorlar hayatımı kurtarmak için çok mu çalışacaklar?
Evet. Sağlık personeli hayatınızı kurtarmak için mümkün olan her şeyi yapacaktır. Organ ve doku bağışı, ancak hayatınızı kurtarmak için tüm çabalarınız başarısız olduktan ve yasal olarak ölü ilan edildikten sonra dikkate alınacaktır.
Organ ve doku bağışı işlemi nasıl çalışır?
Bir kişi organ ve / veya doku bağışçısı olabileceği bir durumda öldüğünde, aile ile bağışlanma olasılığı artar.
Türkiye Organ Bağış Sicili, ölen kişinin organ ve doku bağışı konusundaki isteklerini kayıt edip etmediğini bulmak için kontrol edilir. Bağışçı olmak için kayıt yaptılarsa, bağış uzmanı bağış konusunda konuşmak için aile ile görüşür.
Potansiyel bir donör ailesine, devam edip etmeme konusunda bir karar vermeleri ve karar vermeleri için zaman verilir ve eğer bağışta karar verilirse, belgeler bağışları ve hangi organ ve dokuların kullanılacağını onaylar.
Bütün il ve bölgeler aile rızasını takiben yasal işlemlere sahiptir ve potansiyel bir vericinin klinik yönetiminde yer almayan bir memur, bağışın devam etmesi için yetki vermelidir. Sürecin bu kısmı, potansiyel vericinin ölümünün şartları araştırılacaksa devlet görevlisini de içerebilir.
Organ ve doku nasıl tahsis edilir?
Türkiye, organ ve doku tahsisi konusunda katı kurallara sahiptir. Organ ve Doku Otoritesi, Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi vefat eden Donörlerden Organ Nakli için Etik Kılavuzlar ve Vefat Eden Donörlerden Organ Nakli için Klinik Kılavuzlar geliştirmiştir.
Donör Kaydı Nedir?
Türkiye Organ Bağışı Kaydı (Donör Kaydı), 18 yaş ve üstü kişiler için organ ve doku bağışçısı olma kararlarını kaydeden tek ulusal kayıttır.
Donör Kaydı, bir kişinin bağış kararının Türkiye’deki herhangi bir yerdeki yetkili personel tarafından haftanın 7 günü, günün 24 saati doğrulanabilmesini sağlar. Bir kişinin ölümü durumunda, bağışçı kararından yetkili personel tarafından Bağış Sicilinden erişilen bağış kararları hakkında bilgi verilebilir.
Kararınızı Donör Kütüğü’ne kaydetmek isteğe bağlıdır ve hangi organ ve dokuları bağışlamak istediğiniz konusunda tamamen ücretsiz bir seçeneğiniz vardır. Organ ve doku bağışçısı olmak istemiyorsanız , Bağış Siciline bağışta bulunmama kararınızı da kaydedebilirsiniz.
Bağış organında bilimsel araştırma amaçlı organ ve doku bağışı ile ilgili kararları kaydedemezsiniz.
Zaten bir organ ve doku bağışçısı olmak için kayıt oldum. Aileme söylememe gerek var mı?
Evet. Verici olarak kayıt yaptırsanız bile, kararınızı aileniz ve arkadaşlarınızla görüşmeniz gerekir. Bunun nedeni, bağışın ailenizin rızası olmadan devam etmemesi ve dileklerinizi bilmedikleri takdirde rıza verme olasılıklarının daha düşük olmasıdır.
Aslında, Türkiye Vatadaşlarının %40’ı sevdiklerinin bağış dileklerini bilmiyor ya da emin değil.