Bu aylarda bebeğiniz ilk kez “anne” veya “dada” diyebilir ve bedenini kullanarak, başını işaret etmek ve sallamak gibi iletişim kurabilir.
Bebeğiniz kelimelerinize ve jestlerinize daha fazla dikkat edecek ve sizi taklit etmek için çok çalışacaktır – ne söylediğinize dikkat edin!
Neler Okuyacaksınız? →
Bebekler Nasıl İletişim Kurar?
Bu yaştaki bebekler, konuşma becerilerini büyük konuşmalarına hazırlarken test ederler. “Babababa” gibi ünsüz ses dizgilerinden “ga”, “ba” ve “da” gibi tanınabilir heceler üretmeye başlayacaklar. Ebeveynlerinin “dada” veya “anne” duyma heyecanlarını görerek, bebekler kısa sürede anlamı ile bir kelime bağlamayı öğrenirler.
Bebekler konuşmadan önce bile, jestlerle iletişim kurarlar – işaret ederek, “hayır” kafasını sallar ve elveda sallayarak hepsi, iletişim kurma, anlama ve dile cevap verme yeteneklerini gösterir.
Bebeğinizin “Babanız nerede?” Diye sorduğunuzda neler söylediğini anlayacağınızı bileceksiniz. ve küçük çocuğunuz yoluna bakar ya da “Git mavi topu bul” deyin ve o da ona doğru sürünür. Bebeğiniz kendi adına iyi yanıt vermeli ve firma “HAYIR!” Derken bakmalı (ve en azından duraklatmalı).
İlk yılın sonunda, bebeğiniz sizden (“Wave bye bye”) basit talepleri takip edecek, peek-a-boo’nın tadını çıkaracak, “mama” ve “dada” diyecek ve tipik konuşmanın çarpışmasıyla mırıldanacaktır.
Ne yapmalıyım?
“Bu küçük domuzcuk” gibi, tekrar eden kelime oyunlarının yanı sıra adları kullanarak bebeğinizle konuşmaya devam edin. Bebeğinizden tanıdık nesnelere işaret etmesini ve “Fincan nerede?” Diye sormasını isteyin. Veya bir topa gelin ve “Bu nedir?” Cevap vermeden önce duraklayın. Yakında bebeğiniz işaret edecek ve “bah?” Diyecek. sanki bir soru sormak gibi.
Gün boyunca nesneleri etiketlemek, her şeyin kendine ait bir isim olduğu mesajını güçlendirir. Sabahları sütünden gece ayıcıklarına, tanıdık nesnelerin isimlendirilmesi, küçük çocuğunuza ne dendiğini öğrenmesine ve bu bilgileri doğru kelimeleri oluşturabildiği gün için saklamasına yardımcı olacaktır.
Beden eğitimi deneyimi edinme: “Ayak parmağı” derken bebeğinizin ayak parmağına dokunun. Veya kendi kulağınıza işaret edin ve “Anneciğin (veya babanızın kulağı”) deyin. Yüz ifadenizi ve dudak hareketlerinizi görmesine izin vermek için bebeğinizle konuştuğunuzda yüzleşin.
Dil öğrenimini teşvik etmek için müzikal olun ve bebeğinize şarkı söyleyin. Kelimeleri dinleyerek, bebekler onları tanımayı ve tekrar etmeyi öğrenir. El hareketlerini atın ve bebeğinizin dikkatini çekmek için müziğin tarzını ve temposunu değiştirin. Bebekler ayrıca, ne kadar eğlenceli bir dil olabileceğini gösteren tekerlemelere de cevap verir.
Bebeğinize büyük, renkli resimli kitaplardan okuyun ve sayfaları çevirmesi için onu teşvik edin. Bebeğinize sorularınızı “okumak” ve “cevaplamak” için bir şans verin.
Endişeliyseniz
12 ay boyunca, genellikle bebekler:
- “hayır” cevabı
- basit komutları takip et
- kafalarını işaret etmek veya sallamak gibi basit hareketler kullanın
- anne ve dada de
Dil gelişimine gelince, çok çeşitli normaller var. Bebeğinizin dil becerileri veya işitmesi konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşun.