Hemşirelik sırasında kramp olması normal mi?
Evet. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün ila haftalar arasında, sütünüz indiği zaman rahminizde adet benzeri güçlü krampları hissedebilirsiniz. Bu rahminiz daha küçük bir boyuta geri çekiyor.
Hemşirelik sırasında veya sonrasında ağrı hissetmek normal midir?
Bebeğiniz uygun şekilde kilitlendiyse, 30 – 60 saniye ağrı alabilir (meme başından ve areoladan bebeğinizin ağzına çekilir), o zaman ağrı kesilmelidir. Ancak ağrı hissetmeye devam ederseniz, bir an için beslenmeyi bırakın ve bebeğinizi göğsünüze yerleştirin. Acı devam ederse, başka bir şey olabilir.
Bebeğiniz sürekli yanıltmıyorsa, ağzınızdaki areolanın çoğunu almadan meme ucunuzu emiyorsanız, muhtemelen her beslenmede rahatsızlık hissedersiniz. Bazı anneler, bebeklerinin hemşiresi olarak acı verici olduğunu veya bir tutam gibi hissettiğini söylüyor. Muhtemelen hiçbir zaman acımasız ve çatlamış meme uçlarına sahip olacaksınız. Doktorunuza veya laktasyon danışmanınıza danışmak, bu durumlara yardımcı olabilir.
Başka ne meme ağrısına neden olabilir?
Göğüsleriniz ağrıyorsa ve grip benzeri semptomlar, ateş, titreme, göğsün sert veya kırmızı bir alanı veya göğsünüzde kırmızı çizgiler varsa, süt kanallarınızda mastitis adı verilen bir enfeksiyon olabilir . Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuzu arayın. Mastitiniz olduğunu tespit ederse, enfeksiyon antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir.
Ayrıca , göğsünüzde bir maya (veya pamukçuk ) enfeksiyonu olabilir. Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuzu aramanız önemlidir:
- besleme sırasında veya sonrasında meme ağrısını çekmek veya yakmak
- göğsünüzde derin ağrı
- Bebeğinize düzgün şekilde takılıp yerleştirildikten sonra iyileşmeyen göğüs veya meme uçlarında şiddetli ağrı
- çatlamış, kaşıntılı, yanan veya pembe, kırmızı, parlak, lapa lapa olan veya küçük kabarcıklarla kızarıklıklar olan meme uçları
Sözlü pamukçuklu bebekler ağzın köşelerinde cildi çatlatmış olabilir ve dudaklarda, dilde veya yanaklarda beyazımsı veya sarımsı lekeler olabilir.
Kütleli ağrılı göğüsler ayrıca belirli bir kanalın tıkandığı tıkalı süt kanalının bir işareti olabilir. Kanalın tıkanmasına yardımcı olmak ve ağrınızı hafifletmek için:
- Sıcak duş alın veya bölgeye sıcak kompres uygulayın, bölgeye masaj yapın, günde birkaç kez. Sonra bebeğinizi derhal emzirin.
- Emzirirken, bebeği, burun tıkalı bölgeye doğru bakacak şekilde yerleştirin.
- Bu işe yaramazsa, tıkanmış sütü çıkarmaya yardımcı olması için birkaç dakika manuel (el) veya elektrikli pompa kullanmayı deneyin.
- Şişlik birkaç gün içinde kaybolmazsa veya ateşiniz, titremeler, ağrılar veya kırmızı çizgiler varsa, doktora başvurun.
Ters meme ucu (çıkıntı yapmak yerine içe doğru dönen) veya düz meme ucu (bebeğiniz emzirirken olması gerektiği gibi dikleşmeyen) kadınlar da emzirmekte zorlanabilir ve sık meme başı ağrısı olabilir. Eğer durum buysa, hemşireliği kolaylaştırmanın ve ağrıyı azaltmanın yolları hakkında doktorunuzla veya emzirme danışmanınızla konuşun.
Meme enfeksiyonum varsa hala emzirebilir miyim?
Evet. Birçok insanın düşündüğünün aksine, bebeğinize meme enfeksiyonunu tedavi ederken bakmaya devam edebilirsiniz. Aslında, emzirmeye devam etmek enfeksiyonu gidermeye yardımcı olabilir.
Göğüs ya da meme ağrısını nasıl hafifletebilirim?
Boğaz ya da meme uçlarıyla uğraşırken, ilerde ağrıdan kaçınmanın yanı sıra, göğüsleriniz iyileşirken kendinizi daha rahat ettirmek için bazı öneriler:
- Bebeğinizin her seferinde göğüslerinize doğru şekilde oturduğundan emin olun.
- Boğaz meme uçlarının iyileşmesine yardımcı olmak için meme uçlarınızı beslemelerin arasına koymak için bir krem önermesini isteyin.
- Beslemenin sonunda, meme uçlarınızda bir miktar anne sütüne masaj yapın ve ardından hava kurumasını bekleyin.
- Boğaz memelerini korumak için beslemeler arasında ( emzirme sırasındakullanılan nipel kalkanları ile karıştırılmamalıdır) meme koruyucuları kullanın. Göğüs kalkanları, meme uçlarının giysilere sürtünmesini önleyen ve daha hızlı iyileşmelerini sağlayan kubbe şeklinde kapaklardır.
- Sağlık uzmanınıza, meme ucu koruyucularının hemşirelik sırasında kullanmak için iyi bir fikir olup olmadığını sorun. Bu kalkanlar, boğaz veya çatlak meme uçlarını korumak için bir besleme sırasında areolanın ve nipelin üzerine yerleştirilir. Meme kalkanları bir annenin süt kaynağını etkileyebilir, bu yüzden onları sadece doktor veya emzirme danışmanı gözetiminde kullanmak önemlidir.
- Bazı kadınlar daha sık, ancak daha uzun süreler için değil, daha kısa süreler için hemşire yetiştirmeyi yararlı bulmaktadır.
- Önce daha az ağrılı olan tarafa bakmaya çalış.
- Bebeğinizi göğsünüzden çıkarırken hafifçe emme işlemini kesin. (Parmağınızı bebeğinizin ağzının kenarına, diş etlerinin arasına kaydırın ve ardından emişi kırmak için parmağınızı çeyrek tur çevirin.)
- Göğsünüzün tüm alanlarını tahliye etmek için çeşitli emzirme pozisyonları.
- Beslemeden hemen önce göğüslerinizde (ılık su şişesi, ısıtma yastığı, el bezi veya ılık duş) ıslak veya kuru ısı kullanın. (Ancak, göğsünüzde bir mantar enfeksiyonu varsa, maya nemli olarak büyüdüğü için meme uçlarınızı kuru tutmanız gerekir.)
- Beslenmeden sonra, şişkin göğüslere buz torbaları veya soğuk kompresler koyun.
- Hemşirelikten önce boğaz bölgesine hafifçe masaj yapın.
- Bolca dinlenin ve sıvılar alın
- Çatlamış ya da ağrılı meme ucu olan bazı anneler, 2-3 gün boyunca pompalamanın meme uçlarının iyileşmesini sağladığını görür.
Bebeğinize sürekli ağrı olmadan bakamadığınızı tespit ederseniz, doktorunuzu veya emzirme danışmanını aradığınızdan emin olun.
Göğüslerimin huzursuz olması normal mi?
Hayır. Göğüsler sık sık boşaltılırsa, (göğüsler sütle dolduğunda) dolaşma olmaz. Birleşme mastite yol açabilir ve bundan kaçınılmalıdır.
Ancak emzirmek veya pompalamak için ne kadar uzun süre beklerseniz – hem başlangıçta hem de emzirme süreniz boyunca – göğüsleriniz daha rahatsız ve huysuz olabilir.
Bebeğinizi hemen besleyemiyorsanız, sıcak kompres kullanın ve sütünüzü pompalamayı veya manuel olarak ifade etmeyi deneyin. Sütünüzü ifade etmenin bir yolu, parmaklarınızı göğsünüzün altından ve baş parmağınızı yukarıdan tutmanızdır. Yavaşça ama sıkıca başparmağınızı ve parmaklarınızı göğüs duvarına doğru bastırın, ardından sütün süt kanallarını aşağı doğru itmesine yardımcı olmak için başparmağınızı ve parmaklarınızı areolaya doğru tekrar tekrar döndürün.
Ayrıca sık sık (yaklaşık her 2-3 saatte bir) hemşirelik yapmak ve göğüslerinizi boşaltmaya çalışmak, başlangıçtaki rahatsızlığa yardımcı olabilir ve kuşatmayı önleyebilir.