Rahim ağzı kanseri, bir kadının rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Rahim ağzı vajinadan rahim girişidir.

Yıllar geçtikçe, serviksin yüzeyini çizen hücreler birkaç değişikliğe uğrar. Nadir durumlarda, bu değiştirilmiş hücreler kanserli hale gelebilir.

Genellikle hücreler düzenli olarak büyür ve çoğalır. Bununla birlikte, hasarlı genler anormal davranmalarına neden olabilir.

Rahim Ağzı Kanseri

“Tümör” adı verilen bir yumru haline gelebilirler. Tümörler iyi huylu (kanserli değil) veya malign (kanserli) olabilir.

Polipler, kistler ve genital siğiller servikste iyi huylu büyüme türüdür.

Kötü huylu bir tümör kanser hücrelerinden oluşur. Bu hücreler tedavi edilmezse, normal sınırlarının ötesine ve çevresindeki dokuya yayılabilir ve invaziv kanser haline gelebilirler.

Rahim Ağzı Kanseri
Rahim Ağzı Kanseri

İki ana rahim ağzı kanseri türü, kaynaklandıkları hücre tiplerinden sonra adlandırılır:

  • Skuamöz hücreli karsinom – Bu, 5 vakada yaklaşık 4’ünü oluşturan en yaygın serviks kanseri türüdür. Serviksin cilt benzeri yassı hücrelerinde başlar.
  • Adenokarsinom – Bu, glandüler hücrelerden gelişen daha nadir bir servikal kanser türüdür.

Rahim ağzı kanseri genellikle erken evrelerde hiçbir belirti göstermez. Rahim ağzı semptomlarınız varsa, en yaygın olanı cinsel ilişkiden sonra, dönemler arasında veya menopozdan sonra ortaya çıkabilecek olağan dışı vajinal kanamadır.

Anormal kanama, serviks kanseriniz olduğu anlamına gelmez, ancak doktorunuzu hemen görmek önemlidir. Doktorunuz serviks kanseri olabileceğinden şüphelenirse, mümkün olan en kısa sürede bir uzmana yönlendirilmelidir.

Rahim ağzı kanseri taramanın kanser öncesi lezyonları tespit edebildiği az sayıda kanserden biridir.

Avustralya’da kısa bir süre önce eski Pap testinin (bazen “Pap smear” olarak da anılır) yerini alan yeni bir servikal tarama testi başlattı. Bu test daha doğrudur ve daha az sıklıkta yapılması gerekir (2 yılda bir yerine her 5 yılda bir). 25-74 yaş arası tüm kadınlar servikal tarama testine tabi tutulmalıdır.

Ulusal Servikal Tarama Programı (NCSP), ilk servikal tarama testinize son Pap testinizden 2 yıl sonra girmenizi önerir. Bundan sonra, sadece sonuçlarınız normalse testi her 5 yılda bir yapmanız gerekir.

Daha fazla bilgi için, http://www.trsgo.org/ adresindeki Rahim Ağzı kanseri sayfasını ziyaret edin. Doktorunuza, sağlık merkezinize veya aile planlaması kliniğine başvurun.

Görünüş şeklinizdeki değişikliklerle başa çıkmak

Nerede yaşadığınıza bağlı olarak tercih edeceğiniz uygun bir kliniğe ya da hastaneye gidebilirsiniz. Bunlar ücretsizdir ve kanser tedavisinin neden olduğu değişikliklerle nasıl başa çıkılacağı konusunda ipuçları ve tavsiyeler içerir.

Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri

HPV (Human Papillomavirus) adı verilen cinsel yolla bulaşan bir virüsle uzun süreli enfeksiyonun, hemen hemen tüm servikal kanser türlerinin nedeni olduğu bilinmektedir.

Hiç cinsel birliktelik yaşamamış olan herkes HPV alabilir. O kadar yaygındır ki, her 5 kişiden 4’ü yaşamlarının bir noktasında HPV’ye sahiptir. Çoğu durumda, 3 yıl içinde kendi kendine temizlenir. Nadir durumlarda, virüs devam ederse ve tespit edilmezse serviks kanseri oluşabilir. Bu genellikle yaklaşık 10 yıl sürer.

HPV çok yaygın olmakla birlikte, HPV’li kadınların çoğunda serviks kanseri gelişmez. Şimdiye kadar cinsel olarak aktif olan 25 ila 74 yaşlarındaki her kadının 5 yılda bir servikal tarama testi yapması hala çok önemlidir. Servikal tarama testi servikste HPV’yi tespit eder ve Pap smear’ın yerini alır.

Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi

Anormal Servikal tarama testinden sonra veya serviks kanseri ile ilgili semptomların bir sonucu olarak (veya başka bir nedenle) rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) olduğundan şüphelenilen kadınlar, serviks kanseri tanısını doğrulamak için daha fazla teste tabi tutulacaktır.

Kolposkopi

Serviks kanseri olduğundan şüphelenilen kadınların çoğu kolposkopi için gönderilecektir. Bu muayene için uzman, büyük bir mikroskop gibi bir kolposkop kullanır. Kolposkop, herhangi bir anormalliğin kapsamını ve doğasını kontrol etmek için uzmanın rahim ağzının büyütülmüş bir görüntüsüne sahip olmasını sağlar.

Kolposkopi muayenesi sırasında serviksin anormal görünümlü bölgelerinden küçük bir doku örneği (biyopsi) alınabilir.

Biyopsi

Biyopsi, doktorunuzun veya uzmanınızın bazı servikal dokuları çıkardığı ve mikroskop altında muayene için laboratuvara gönderdiği zamandır. Doku çıkarıldığında, kısa bir süre rahatsız olabilirsiniz.

Biyopsiler genellikle muayene odasında veya bir klinikte yapılır. Sonuçlar yaklaşık bir hafta içinde laboratuvardan alınmalıdır.

Biyopsi yaptıktan sonra, adet krampına benzer şekilde ağrı hissedebilirsiniz. Ağrıyı hafifletmek için ilaç isteyebilirsiniz. Ayrıca kanama veya başka bir vajinal akıntı da olabilir, ancak bu yan etkiler yavaş yavaş kaybolacaktır.

Serviksin biyopsi sonrası iyileşmesine izin vermek ve enfeksiyon olasılığını azaltmak için cinsel ilişkiye girmemeli veya en az birkaç gün tampon kullanmamalısınız.

Diğer Testler

Biyopsi serviks kanseri olduğunu gösteriyorsa, bir dizi başka test yapılabilir. Testler rahim ağzınızdaki kanserin kapsamını ve vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını (metastaz yapmış) belirler. Buna ‘evreleme’ denir. Sonuçlar sizin ve doktorunuzun sizin için en iyi tedaviye karar vermenize yardımcı olacaktır.

Bazen deneyiminiz hakkında başkalarıyla konuşmak faydalı olabilir. Avustralya Kanser Konseyi, 13 11 20’deki yardım hattı aracılığıyla size ve sevdiklerinize destek sunuyor.

Az önce rahim ağzı kanseri teşhisi kondu

Rahim ağzı kanseri erken bir aşamada teşhis edilirse, genellikle ameliyatla tedavi etmek mümkündür. Bazı durumlarda rahmi yerinde bırakmak da mümkündür, ancak bazen çıkarılması gerekir. Rahmi çıkarmak için kullanılan cerrahi prosedür ‘histerektomi’ olarak bilinir. Radyoterapi, erken evre servikal kanseri olan bazı kadınlar için cerrahiye bir alternatiftir.

Daha ileri serviks kanseri vakaları genellikle kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonu kullanılarak tedavi edilir.

Bazen deneyiminiz hakkında başkalarıyla konuşmak faydalı olabilir.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

Rahim ağzı kanseri belirtileri her zaman belirgin değildir ve ileri bir aşamaya gelene kadar hiçbir belirtiye neden olmayabilir. Bu nedenle Servikal Tarama Testi için tarama randevularınıza katılmanız çok önemlidir.

Olağandışı Kanama

Çoğu durumda, vajinal kanama serviks kanserinin ilk belirgin belirtisidir. Genellikle seks yaptıktan sonra ortaya çıkar (koital sonrası kanama).

Beklenen aylık dönem dışında herhangi bir zamanda kanama da olağandışı kabul edilir.

Bu menopozdan sonra kanamayı içerir (bir kadının aylık dönemleri durduğunda).

Herhangi bir olağandışı vajinal kanamanız varsa, tavsiye için doktorunuzu ziyaret edin (aşağıya bakın).

Diğer rahim ağzı kanseri belirtileri

Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • seks yaparken vajinanızın içinde ve çevresinde ağrı
  • hoş olmayan bir kokulu vajinal akıntı
  • idrar geçerken ağrı

İleri Serviks Kanseri

Kanser serviksinizden çevre dokulara ve organlara yayıldığında, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka semptomu tetikleyebilir:

  • kabızlık
  • idrarınızda ki kan (hematüri)
  • mesane kontrolünün kaybı (idrar kaçırma)
  • kemik ağrısı
  • bel ağrısı
  • bacaklarından birinin şişmesi
  • böbreklerde ağrı
  • bağırsak ve mesane alışkanlıklarınızdaki değişiklikler
  • iştah kaybı
  • kilo kaybı
  • yorgunluk ve enerji eksikliği

Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı

Karşılaşmanız durumunda doktorunuza başvurmanız önerilir:

  • seks yaptıktan sonra kanama (koital sonrası kanama)
  • normal dönemlerin dışında kanama
  • menopozdan sonra yeni kanama

Vajinal kanama çok yaygındır ve çeşitli nedenleri olabilir, bu nedenle rahim ağzı kanseriniz olduğu anlamına gelmez.

Bununla birlikte, yaygın olmasına rağmen, olağan dışı vajinal kanama doktorunuz tarafından araştırılması gereken bir semptomdur.

Sonraki İçerikRahim Ağzı Kanseri Tedavisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz